Zakończenie postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko Członka Zarządu

09-11-2018

Rada Nadzorcza ANWIL S.A. podczas posiedzenia w dniu 9 listopada 2018 r. zakończyła postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko Członka Zarządu. Decyzją Rady Nadzorczej – z początkiem dnia 1 grudnia 2018 r. – w skład Zarządu ANWIL S.A. został powołany pan Adam Jarosz.

Pan Adam Jarosz jest absolwentem Akademii Ekonomicznej w Krakowie (Finanse przedsiębiorstw). Ukończył również podyplomowe studia menedżerskie w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie, podyplomowe studia z doradztwa podatkowego oraz z zarządzania audytem wewnętrznym na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Posiada tytuł doradcy podatkowego.

Karierę zawodową rozpoczynał w organach podatkowych, a następnie przez ponad 9 lat związany był z jedną z grup energetycznych, gdzie pełnił funkcje m.in. zastępcy głównego księgowego, menadżera do spraw podatków oraz zasiadał w Radzie Nadzorczej jednej ze spółek grupy.

Od sierpnia 2017 roku związany z Grupą ORLEN, w której pełnił funkcję Członka Zarządu ORLEN OIL. Od 1 grudnia 2018 r. Członek Zarządu ANWIL S.A.

Od 1 grudnia 2018 r. Zarząd Spółki będzie działał w składzie pięcioosobowym: Prezes Zarządu – pani Agnieszka Żyro, Członek Zarządu ds. Produkcji – pan Jacek Mendelewski, Członek Zarządu ds. Zakupów, Inwestycji i Rozwoju – pan Piotr Stróżyk, Członkowie Zarządu – pan Jarosław Chmielewski oraz pan Adam Jarosz.